Нещодавно відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації спільно з експертами Проекту ЄС „Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”: старшим експертом, міжнародним експертом з ГЗ продуктів харчування (сир) на Заході України Анжель Постоль, національним експертом з ГЗ продуктів харчування (сир) на Заході України Ганною Антонюк, національним експертом з безпеки продуктів харчування Юрієм Оглашенним та членами Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, гідами та екскурсоводами району, провели семінар у сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі „РАХІВСЬКА БРИНДЗЯ”, яка знаходиться у селі Луг.
Під час візиту до господарства обговорили методи, які використовують виробники при сироварінні на високогірних полонинах району – основні принципи виробництва сиру у Карпатах незмінні вже сотні років. Додатково ознайомилися з етапами дозрівання полонинського овечого сиру-Будзу, побачили його переробку на модернізованому обладнанні.
Додатково обговорили технологію зберігання, фасування та маркування ,,молодої” та ,,зрілої” гуцульської овечої бринзі малими порціями у герметичній тарі, в якій вона і реалізується.
На зустрічі з експертами Проекту проведена робота щодо узгодження подальших дій виготовлення документації для подальшої реєстрації Бриндзі, як першого в Україні Географічного зазначення для продуктів харчування.
Також, виробникам Бриндзі акцентовано увагу на умовах відповідності ГЗ, а саме:
високогірне випасання овець на полонинах – 700 м. над рівнем моря і вище;
дотримання традиційної технології виробництва Бриндзі;
використання при виробництві Бриндзі овечого молока (більше 80%).
За підсумками зустрічі присутні дійшли згоди щодо важливості збереження традицій виробництва овечого сиру і Бриндзі, що в перспективі дозволить виробникам отримати кращу ціну за свій особливий продукт, сприятиме розвитку гастротуризму, забезпечить розвиток не лише галузі вівчарства, а й економіки гірських територій в цілому.
Відтак, прийнято спільне рішення, що першим завданням для виробників є відновлення процесу дозрівання бриндзі за давньою рецуптурою в лелітці або бербениці, які нададуть сиру ще більш неповторного, вираженого смаку.
Відділ агропромислового розвитку РДА
Остання зміна сторінки: 26-06-2019 11:46