Відомо, що у вересні 2013 року на території Рахівського району, у селі Луг відкрито новий цех з фасування молока на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Рахівська бринза».
Історія створення та введення в експлуатацію зазначеного цеху довга.
СГОК “Рахівська бринза” розпочав свою роботу у 2005 році. Основним видом його діяльності передбачалось організація заготівлі та переробки коров’ячого та овечого молока. В 2006 році на кошти Проекту аграрного маркетингу та кошти засновників кооперативу було закуплено і змонтовано цех по переробці коров’ячого і овечого молока з проектною потужністю переробки 3 тонни молока за зміну. Однак, закуплене обладнання не забезпечувало проведення пастеризації та розливу молока. Тому протягом останніх років, закупивши додаткове обладнання для переробки овечого сиру, кооператив займався виробництвом гуцульської бринзі та м’якого сиру типу “Фета”.
І тільки в 2012 році розглядаючи питання про можливість обробки молокопродуктів закритого циклу в кооперативі вирішили провести реконструкцію цеху і закупити додаткове обладнання та фасувальний апарат.
Таким чином, після проведення всіх необхідних робіт за фінансової підтримку з обласного бюджету у вересні 2013 року у СГОК “Рахівська бринза” було запущено в роботу цех по переробці коров’ячого молока, його пастеризація та розлив у поліетиленові пакети.
Сировина закуповується від фермерських та особистих селянських господарств району, а також місцевих мешканців, які зареєстрували своїх корів. Це гарантія безпеки продукту, оскільки обов’язковою умовою реєстрації свійських тварин є огляд ветеринара. Зараз заготівельні пункти по прийому коров’ячого молока працюють у селищі Ясіня, селах Чорна Тиса, Лазещина та Луг. Безпосередньо в пунктах прийому молоко проходить перевірку на відповідність показників базисної жирності (3,4%).
Отже, сьогодні вже можемо бачити плоди наполегливої праці та зусиль: молокопереробний цех представив свою продукцію. Пастеризоване коров’яче молоко вже почало надходити до закритих установ району, а саме закладів освіти та охорони здоров'я. Безумовно приємно також відмітити той позитивний фактор, що мешканці Рахівщини, а зокрема дітки в садочках і школах будуть споживати екологічно чисту продукцію місцевого виробництва. Адже це молоко не містить жодних консервантів чи домішок, і може зберігатися максимум 5 діб за відповідної температури. Тоді як термін придатності ,,магазинного” молока – до 45 діб.
Слід зазначити, що з метою вдосконалення механізму переробки коров’ячого молока на Рахівщині, у жовтні 2013 року, делегація з Рахівського району вивчала досвід роботи аналогічних обслуговуючих кооперативів у Сторожинецькому районі Чернівецької області, що також свідчить про серйозне та відповідальне ставлення до організації заготівлі та переробки молока.
В перспективі кооператив планує не тільки готувати пастеризоване молоко але й виробляти сметану, кефір та іншу молочну продукцію. Кількість членів кооперативу, які будуть приймати участь у виробництві молока, при виведенні молочного цеху на повну потужність, буде збільшуватись, а готова продукція буде реалізовуватися також у роздрібній торгівлі. Однак реалізація цього хорошого задуму неможлива без підтримки безпосередньо населення району. Маємо зрозуміти, що у дитячих садочках, школах, лікарнях перебувають діти, мешканці, громадяни нашого таки району, тому для забезпечення їх натуральною, тим паче місцевою продукцією потрібне достатнє постачання коров’ячого молока у діючі заготівельні пункти. Тож станьмо активнішими – внесімо свою лепту у добру справу, а, водночас, і додатково поповнимо сімейний бюджет.
Наталя Козуряк
Остання зміна сторінки: 14-11-2013 13:39