Рахівська філія ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує про можливий спалах кору в Україні

Рахівська філія ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує про можливий спалах кору в Україні, адже це захворювання має циклічний характер і відбувається кожні чотири-п’ять років. Попередній спалах кору був у 2017–2019 рр. тоді захворіло понад 110 тисяч людей, померла 41 людина, зокрема 25 дітей.  Головна причина цього — недостатнє охоплення щепленнями.

За вісім місяців 2023 року в Україні зареєстровано 43 випадки захворювання на кір із них 21- у дітей. В аналогічному періоді минулого року їх було шість. Водночас за весь 2022 рік було зареєстровано 11 випадків.  Цьогоріч випадки кору зафіксовані в 11 регіонах: у Тернопільській області – 11 випадків, у Хмельницькій області та м. Києві – по 6, у Львівській області – 5, у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по 3, у Київській та Рівненській областях – по 2, у Закарпатській та Чернігівській області – по 1.

Вірус кору, швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом. Вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. 

Війна в Україні створює ще більш сприятливі умови для поширення кору. Військові дії спричинили руйнування медичної інфраструктури, ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації. 

Специфічного лікування кору немає, єдиним можливим способом захиститися є вакцинація. Перше щеплення проти кору роблять в 1 рік та друге – в 6 років. Пропущені щеплення потрібно наздогнати якнайшвидше. Вони безоплатні для дітей до 17 років (включно). Їх можна зробити у педіатра/сімейного лікаря чи в будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги та амбулаторіях. Організовані дитячі колективи, віддалені громади, в яких немає пунктів щеплень, і батьки маломобільних дітей можуть викликати мобільну бригаду для вакцинації дітей від кору, краснухи та паротиту до себе.

Остання зміна сторінки: 09-10-2023 10:24