На Закарпатті провели моделювання та картування загроз затоплень у басейні р. Уж

На Закарпатті фінішує українсько-словацький грантовий проєкт FloodUZH «Спільні заходи щодо запобігання природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж».

У межах ініціативи фахівці провели роботу з моделювання та картування загроз затоплень у басейні річки Уж. Про це повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

За його словами, проєкт зосереджений в Ужгородському районі Закарпатської області (Ужгородщина, Великоберезнянщина, Перечинщина), а також у Пряшівському і Кошицькому краях Словацької Республіки. Термін реалізації – з 1 вересня 2019 р. до 31 серпня 2023 р.

«Уж, як і інші закарпатські річки, мають характерну рису. Йдеться про паводки, які трапляються тут у різні пори року. Її води дуже швидко можуть затоплювати прибережні території.

Унікальність цього міжнародного проєкту в тому, що ми можемо підготуватися до можливих надзвичайних ситуацій, розуміти, як може рухатися паводкова хвиля і які об’єкти у зоні ризику», – прокоментував Мирослав Білецький.

Щоб усе врахувати, фахівці зробили аерофотозйомку басейну річки, провели топогеодезичні вимірювання, дослідили біорізноманіття водойми та її приток, розробили гідродинамічну 2D модель паводкової ситуації, закупили сучасне гідрометричне і технічне обладнання.

У результаті в Закарпатській області, чи не одній з перших в Україні, зробили картування загроз затоплень з цільовою територією басейну р. Уж.

«Для партнерів було важливо зробити все можливе, аби в майбутньому мінімізувати негативні наслідки, пов’язані із затопленням, які мають вплив на здоров’я та життя людей, довкілля, економіку, культурну спадщину. Тому всі напрацювання, зроблені в межах проєкту, потрібні для громад басейну річки Уж, рятувальників, працівників водного господарства. А країна загалом і область зокрема стають ще на крок ближчими до виконання та дотримання вимог європейських директив і принципів», – зауважив перший заступник голови ОВА.

Остання зміна сторінки: 08-08-2023 11:27