Гуцульські сирні плаї

Керівництво Рахівської районної державної адміністрації взяло участь у презентації міжрегіонального культурно-туристичного маршруту “Гуцульські сирні плаї”, яку відбулося 25 вересня, в смт. Ясіня.
Організатори проекту продемонстрували мережу маршрутів гipcькими cтежкaми, що ведуть в гості дo гyцyлiв i познaйoмили зi cтoлiтнiми тpaдицiями cиpoвapiння, вiвчapcтвa i cкoтapcтвa в yкpaїнcькиx Кapпaтax.
До речі, на створення маршруту їх надихнула французька “Дорога сирів Савойї”. Тож, користуючись досвідом цього маршруту, вони розробили проєкт “Гуцульські сирні плаї”.
Відрадно, що нині традиції і побут полонинських господарств не лише збережені, а й всіляко популяризуються.
До слова, сири Гуцульська овеча бриндзя та Гуцульська коров’яча бриндза першими в Україні отримали статус географічних зазначень - і це підтвердження унікальності, якості та культурної цінності продуктів гуцулів-горян.
Технологія виробництва цих сирів збереглася щонайменше з XV ст. і майже не змінилася з того часу: лише ручна праця, традиційний, дружній до навколишнього середовища, дерев’яний інвентар та молоко від аборигенних порід худоби - української гірської карпатської вівці та бурої карпатської корови - як сировина.
Тож, це унікальний досвід варто поширювати і знайомити з ним туристів з України і світу. “Традиції українських карпатських горян - це важлива складова культурної спадщини України і ми прагнемо її зберегти і популяризувати через розвиток українського гастротуризму”, - зауважила заступник голови райдержадміністрації Наталія Кобаса.
До культурно туристичного маршруту “Гуцульські сирні плаї” вже цього року планується залучити щонайменше 13 локацій у Закарпатській та Івано-Франківській областях, а це - полонинські господарства, які є сертифікованими виробниками перших українських сирів з географічним зазначенням - Гуцульської овечої бриндзі та Гуцульської коров’ячої бриндзи, сирні дегустаційні зали та Музей гуцульської бриндзі.

Остання зміна сторінки: 27-09-2021 11:45