ОБЕРЕЖНО! НЕБЕЗПЕЧНІ КАРАНТИННІ РОСЛИНИ: АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА ТА БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО!

В останні роки у Закарпатській області в зв’язку із зниженням культури землеробства, паводками набули поширення бур’яни, які не тільки засмічують та знижують врожайність сільськогосподар-ських культур, продуктивність пасовищ, але і є шкідливими для здоров’я людей. Ці злісні бур’яни не оминули і наш район.

Амброзія полониста (Ambrosia artemisifolia L) – небезпечний для людини і довкілля бур'ян, який має карантинне значення в Україні. Засмічує подвір'я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, тощо. Амброзія є карантинним бур'яном не лише для України, а і для багатьох держав світу.

Амброзія полинолиста – це однодомна рослина із родини айстрових (складноцвітих) по зовнішньому вигляду нагадує полин гіркий. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листя довжиною 4-15 см, черенкові, перисто-розсічені. Цей бур'ян заввишки 20-180 сантиметрів, на добре удобрених ґрунтах виростає до 250 сантиметрів. Одна рослина дає 30-40 тис. насінин, а окремі рослини – до 150 тис. штук. В ґрунті насіння зберігає життєздатність до 40 років.

Масове цвітіння бур'яну спостерігається в кінці липня-серпня та продовжується у вересні. Насіння молочної та воскової стиглості скошеного бур'яну має здатність дозрівати та забезпечувати повноцінні сходи.

Борщівник Сосновського – дуже небезпечна, отруйна, дикоросла, багаторічна рослина до 3-5 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см, подібна на величезний кріп. Зелена частина якої містить речовину фурокумарин, яка при потраплянні на відкриті частини тіла людини під впливом сонячної енергії спричиняє сильні опіки шкіри 1-3 ступенів. Опіки у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з’являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Борщівник є також контактним та дихальним алергеном. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Після плодоношення рослина повністю відмирає, тому необхідно своєчасно знищувати бур’ян до початку цвітіння. На побутовому рівні ставлення до цієї рослини має бути карантинним: необхідно всіма можливими методами запобігти її розповсюдження, систематично скошувати, перерізати товсті корені на глибині 10-15 см (це забезпечує знищення рослини) і спалювати, особливо заборонити випас худоби у місцях поширення (молоді листки поїдають вівці та корови і це відображається на якості молока). Всі роботи по знищенню борщівника необхідно проводити в захисному одязі, в окулярах та гумових рукавичках.

Запобіжні заходи:

Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками!

Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним улітку;

Попереджайте про небезпечну рослину своїх і чужих дітей, а також несвідомих дорослих;

Не використовуйте листя борщівника, як серветки, ніколи не витирайте ним руки чи ноги.

Тож при першій появі цих бур’янів на ваших шляхах безжально знищуйте їх дотримуючись правил особистого захисту описаних вище.

 

Відділ економіки, агропромислового розвитку управління соціально-економічного розвитку території Рахівської районної державної адміністрації

Остання зміна сторінки: 15-07-2021 15:05