Інавгурація нового керівника Мукачівської греко-католицької єпархії владики Ніла

У неділю, 27 вересня, у м.Ужгород у Кафедральному Соборі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, на храмове свято, відбулася інавгурація Апостольського Адміністратора Мукачівської греко-католицької єпархії, Преосвященного владики Ніла. 

Єпископа-помічника Мукачівської греко-католицької єпархії Ніла (Лущака) було призначено Апостольським Адміністратором єпархії 20 липня цього року папою Римським Франциском у зв'язку з передчасною смертю єпископа Мілана (Шашіка).

Декрет про призначення було оприлюднено в неділю під час Архієрейської Служби Божої, яку відвідали керівники області. 

Голова Закарпатської ОДА О.Петров привітав владику:

«Щиросердечно вітаю Вас, шановний Владико, з інавгурацією. 

З призначенням на посаду Апостольського адміністратора Мукачівською греко-католицькою єпархією Ви взяли на себе велику відповідальність за управління однією з найчисельніших за кількістю релігійних організацій церковних структур нашого краю.

Високо цінуємо Вашу діяльність як духовного діяча, який пропагує християнські цінності, толерантність та добро. Переконаний, що ці риси і надалі залишатимуться тією основою, яка об’єднуватиме закарпатців у справі збереження християнського миру, взаєморозуміння між людьми різних конфесій. Духовної Вам радості та шани! Вселяйте в душі мир і добро! Хай Господь і надалі дає Вам, шановний Владико, натхнення у Вашій душпастирській та управлінській праці!».

Ніл Лущак народився 1973 року в Ужгороді. Навчався в міській середній школі. Відбув військову службу в 1991- 93 роках. У 1993 році вступив в Ужгородську духовну семінарію. Закінчивши теологічні студії, рукоположений у священики 2 липня 1996 року та направлений до ужгородського Хрестовоздвиженського кафедрального собору. Душпастирював протягом семи років на парафіях Мукачівської єпархії у смт.Перечині та в Перечинському районі. Навчався в Папському урбаніянському університеті (м.Рим, Італія), здобуваючи ліценціат з філософії. У 2009 році вступив у тернопільський новіціят Чину Братів Менших, прийнявши чернече ім'я Ніл. 2010 року розпочав викладати філософію в Ужгородській греко-католицькій богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі. 12 січня 2013 року в Ужгородському Хрестовоздвиженському соборі відбулося поставлення в священослужителі Преподобного о.Ніла.

Остання зміна сторінки: 28-09-2020 16:30