Експертна рада з питань видання творів закарпатських авторівпровела перше цьогорічне засідання

У п’ятницю, 31 січня, під головуванням заступника голови ОДА Ольги Травіноївідбулося засідання експертної ради з питань видання творів закарпатських авторів. Члени ради визначалися з переліком видань,які цьогорічвидаватимуться у рамках Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2018 – 2020 роки.

Зазначалося, що цього року надійшло 40 пропозицій на загальну суму 2 млн. 644 тис. гривень. Оскільки за Програмою є 900 тис, а в обласному бюджеті на ці потреби передбачена значно менша сума (500 тисяч), експертам належить вибрати із запропонованих видавцями проектів найкращі і водночас вкластися у виділені державою кошти.

- Напрям видання творів закарпатських авторів є пріоритетним, і ми будемо наполягати на тому, щоб фінансування книговидання у рамках Програми було збільшено, - наголосила Ольга Травіна.

Члени експертної ради озвучили низку пропозицій, які було підтримано більшістю. Також до складу Експертної ради запропоновано включити трьох нових членів. Це - голова Закарпатської спілки художників України Борис Кузьма, доктор мистецтвознавства Михайло Приймич та заслужений діяч мистецтв України Одарка Долгош-Сопко.

Також, у зв’язку з відзначенням 75-го ювілею обласної спілки письменників та обласної спілки художників, висловлено пропозицію звернутися до департаменту культури ОДА щодо виділення фінансування на ці заходи.

Відтак було розпочато обговорення поданих пропозицій. В інтересах забезпечення комплексного аналізу видань і об’єктивності  прийнятих рішень кожен із членів експертної ради мав достатньо часу, щоб особисто ознайомитися з рукописами.

На розгляд експертної ради подано пропозиції від  6 видавництв.   Зокрема, видавництво „Карпати” винесло на розгляд 11 рукописів; видавництво „Ґражда” – 12 рукописів, видавництво Олександри Гаркуші подало 8 рукописів, видавництво „TIMPANI” – 6 рукописів, видавництво „Патент” – 2 рукописи; приватна друкарня Михайла Зейкана – 1 рукопис.Із поданих рукописів 4 – дитячих, 3 - художні прозові твори, 4 – поетичні, 1 - літературний альманах, 11 - історико-краєзнавчих видань, 2 – літературознавчих, 1 – мовознавче, 2 – публіцистичні, 6 – мистецтвознавчих, 3 – художні альбоми, 1 – фотоальбом, 2 – збірки музичних творів.

Кожен член ради визначився з проєктами, за які віддав свій голос. Результати голосування буде оприлюднено на наступному засіданні експертної ради, яке відбудеться за тиждень.

 

Остання зміна сторінки: 03-02-2020 13:52