В ОДА презентували «Путівник по фондах Державного архіву Закарпатської області»

Сьогодні, 7 листопада,  у прес-центрі облдержадміністрації відбулася презентація довідково-інформаційного видання «Путівник по фондах Державного архіву Закарпатської області. Том 1. Фонди дорадянського періоду», що побачила світ у Всеукраїнському державному видавництві «Карпати».
У презентації взяли участь директор Державного архіву Закарпатської області, відповідальний за випуск книги Михайло Місюк, головний упорядник Михайло Марканич,  видавець Віктор Браславець та т.в.о. директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Василь Комарницький.
Презентоване видання  –  одне із16-ти, яке цьогоріч вийшло друком завдяки реалізації обласної програми підтримки місцевих авторів, відзначив Василь Комарницький, і є надзвичайно цікавим і потрібним для істориків та тих, хто хоче знати і цінує минуле нашого краю.  Він подякував працівникам архіву та видавцям за пророблену величезну роботу.
Віктор Браславець розповів, що над виданням працював увесь колектив видавництва. Книга вийшла дуже цікава і викликала жвавий інтерес на вересневому книжковому форумі у Львові,
Михайло Місюк повідомив, що до першого тому Путівника увійшли архівні фонди установ, організацій, підприємств періодів входження Закарпаття до складу Угорського королівства, Австро-Угорщини, Чехословацької республіки та знову Угорщини, а також фонди особового походження і архівні колекції.
Перший архівний путівник, упорядкований архівістами Державного архіву Закарпатської області, є результатом роботи декількох поколінь спеціалістів-архівістів. Загалом робота над презентованим виданням тривала 5 років.
За словами головного упорядника Михайла  Марканича,  методологія розміщення опису фондів Путівника відповідає стандартам, прийнятим в Україні. Назви фондів внесені до Путівника на двох мовах  – українській та на мові оригіналу документів.
Перевага цього видання перед раніше опублікованими – Анотованим реєстром описів фондів 2009 та 2014 років – полягає в тому, що в переліку фонди розміщені за тематичним принципом. Путівник складається з розділів, кожен з яких представляє фонди установ одного історичного періоду входження сучасної території Закарпаття до складу інших сусідніх держав.
Видання розраховане на широке коло читачів – науковців, істориків-краєзнавців, студентів.
Прес-служба ОДА

 

Остання зміна сторінки: 07-11-2019 16:23