В області батьки-вихователі та прийомні батьки підвищили свій виховний потенціал

Цими днями в Ужгороді відбулося третє у поточному році навчання з метою підвищення виховного потенціалу батьків-вихователів та прийомних батьків.  Батьки, котрі взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, приїхали до обласного центру з Великоберезнянського, Виноградівського, Міжгірського, Мукачівського, Перечинського, Ужгородського, Тячівського, Хустського районів, міст Берегово, Мукачево, Ужгород та Хуст.
Тренінгові заняття для батьків організовані та проведені Закарпатським обласним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Згідно з чинним законодавством батьки, які створили прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, проходять один раз на два роки таке навчання за 40-годинною програмою підготовки на базі регіонального центру соціальних служб. До програми підвищення виховного потенціалу включено актуальні теми педагогіки і психології підліткового та юнацького віку. Окрім цього, на тренінги запрошуються спеціалісти із різних галузей, дотичних до співпраці із особами та сім'ями, котрі виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрему увагу на таких тренінгах приділяють юридичним питанням. 
Під час третього цьогорічного навчання особливу увагу батьків було зосереджено на питаннях статевого виховання дітей, а також на вихованні у родині дитини, котра зазнала сексуального насильства. Для розкриття відповідної тематики Закарпатським обласним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді  було залучено психологів Любов Лоріашвілі та Віру Дрізо, котрі приїхали до Ужгорода з Києва. Під час тренінгових занять серед батьків організатори розповсюдили порадник для батьків, котрі мають дітей підліткового віку «Мій маленький монстрик, або що відбувається з моєю дитиною?» та порадник для підлітків «Підліткам про важливе просто та доступно». 
Потрібно зауважити, що у рамках проведення навчання організовані окремі заняття батьків-вихователів та прийомних батьків із соціальними працівниками, котрі здійснюють соціальний супровід сімей у районах та містах області. Також під час навчань батьки-вихователі та прийомні батьки діючих дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей поділилися власним досвідом виховання дітей у родині з особами, котрі виявили бажання створити прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу, взяти дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку.
Наталія Романюк, директор Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, зазначає, що цьогоріч вже 89 батьків-вихователів та прийомних батьків пройшли навчання, деякі з них – вже двічі у поточному році. Про актуальність та необхідність проведення такого роду навчань свідчить і те, що до участі у цих заняттях за власної ініціативи приєднуються і особи, котрі усиновили дитину, але не мали змоги попередньо пройти курс підготовки щодо виховання дітей у сім'ї.  

 

Остання зміна сторінки: 31-10-2019 13:37