Особливості оподаткування оренди нерухомості

ДПІ у Рахівському районі нагадує, що згідно з п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VІ (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку фізичної особи включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 цього Кодексу.

Податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки, об’єктів нерухомості є орендар.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу:

  • встановлена законодавством з питань оренди землі;
  • за повний чи неповний місяць оренди нерухомості.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Орендар, який є суб’єктом господарювання, при нарахуванні (виплаті) фізичній особі (орендодавцю) доходу у вигляді орендної плати повинен утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету (п.п. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).

Якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (п.п. 168.1.4 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).

З відповідними роз’ясненнями можна ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

За матеріалами ДПІ у Рахівському районі

Остання зміна сторінки: 13-11-2017 16:52