На «БерегФесті» Москаль вітав гостей угорською, варив боґрач у величезному казані й спілкувався з дружиною прем’єра Угорщини (+ ФОТОРЕПОРТАЖ)

У суботу на Берегівщині відгуляли один із найстаріших і найкращих фестивалів Закарпаття – «БерегФест-2017». У рамках свята, яке присвячене збору винограду, вже традиційно проводять Дні добросусідства України та Угорщини. Теперішньому «БерегФесту», який відбувся в с.Яноші, сприяла сонячна погода, тому на нього з’їхалася величезна кількість гостей не тільки із Закарпаття, але й інших регіонів України. І численним туристам було що оцінити – костюмовану ходу на чолі з мажоретками та духовим оркестром, дегустацію всіх можливих сортів вина, якими так славиться Закарпаття, готування боґрача та інших місцевих страв, виставки-продажі сувенірів, спортивні змагання, концертну програму і, звичайно ж, очікуване всіма топтання в діжці свіжозібраного винограду босоногими дівчатами (у процесі до цього давнього народного дійства приєдналися також босоногі жінки та босоногі бабусі).

З угорського боку офіційними гостями "БерегФесту" стали Уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежа та голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак, а Закарпаття представляли керівники ОДА, облради і Берегівщини. Як і на інших подібних фестивалях, Москаль свою вітальну промову виголосив мовою національної меншини. І хоча його легкий "ірландський" акцент дещо збентежив поціновувачів угорської мови, гості фестивалю із захватом сприйняли намагання голови ОДА спілкуватися мовами всіх національних громад, що мешкають на Закарпатті.
Неофіційним гостем фесту стала Оніка Левоі – дружина прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Левоі та Москаль провели тривалу бесіду на тему українсько-угорських зв'язків та життя угорської меншини на Закарпатті.
Свято в с.Яноші тривало до пізньої ночі й завершилося масовою дискотекою просто неба.

Остання зміна сторінки: 02-10-2017 14:22