Купуючи районний продукт – підтримуємо наші підприємства

Так, у районі діють 55 фермерських та 20 тисяч особистих селянських господарств (сільський сектор), які виробляють основні види тваринницької продукції, а саме: сирно-молочну, м’ясо-переробну і м’ясо. До прикладу, в Чорній Тисі набрало обертів фермерське господарство «Чорна Тиса+» (голова – депутат районної ради А.М. Павлючок), де утримують велике поголів’я овець, приймають туристів, відновлюють стародавні рецепти приготування чистого і якісного овечого сиру, реалізовують сир, бриндзю, вурду між населенням району, налагодили постачання молодої баранини в ресторанно-туристичні комплекси «Драгобрат», «Буковель» тощо.

Кілька років успішно функціонує фермерське господарство «Рахівський веселий молочник» (П.М. Томенюк в с. Ділове), в якому утримують значну кількість поголів’я великої рогатої худоби, налагодили переробку сільськогосподарської сировини (пастеризоване молоко, вершки, творог, різного виду сири тощо, які реалізують населенню на ринках та в ресторанні заклади району), а також надають агроекосервісні послуги (приймають туристів на еко-фермі, організовують майстер-класи з виготовлення різного роду сирів, бриндзі для туристів та впроваджує інші послуги з агровідпочинку).

За багато років чесної і відданої праці, як у нашому районі, так за межами області, всім відоме потужне фермерське господарство «Агроспол» П.П. Польчука. Там розводять велику рогату худобу м’ясних порід коней (салерс, лімузинська, герефордська), виробництва м’ясо-копчених виробів. Впродовж останніх років господарство завезло за імпортом більше 50 голів племінних телиць, що дало змогу значно наростити в господарстві поголів’я великої рогатої худоби. З метою зменшення затрат на закупівлю та транспортування кормів, фермерське господарство «Агроспол» викупило в с. Арданово Іршавського району тваринницькі приміщення колишнього колективного сільськогосподарського підприємства, де зараз утримують основне поголів’я ВРХ, та взяло в оренду більше 500 га ріллі, на якій вирощує зернові та кормові культури, для обробітку землі використовують власну техніку (2 комбайни і одну сівалку). Крім цього, ФГ витратило більше 2,5 млн. грн. на будівництво забійного пункту в присілку Банський, з проектною потужністю забою за зміну 20 голів великої рогатої худоби або 100 свиней. Об’єкт готовий до експлуатації на 85%. Працює в Лузі й цех з виробництва ковбасних та м’ясних виробів, де наразі виробляють більше 30 видів м’ясної продукції.

Вирощуванням поголів’я великої рогатої худоби, овець, свиней для постачання населенню через ринки й ресторанно-магазинні заклади району займається також фермерське господарство «Халус» у Верхньому Водяному (голова – Г.Ю. Халус).

З метою здешевлення штучного осіменіння корів і телиць, що дозволить відтворити поголів’я з якісними продуктивними показниками, щорічно з районного бюджету виділяються кошти для реалізації районної Програми розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в районі на 2016 – 2020 роки. 5 тисяч гривень виділено і цьогоріч, які перераховано ВАТ «Закарпатське племпідприємтво» (Мукачево). Здійснює такі роботи Г.Ю. Халус в мережах пунктів штучного осіменіння Верхнього Водяного та Великого Бичкова.

Радує, що всі фермерські господарства вчаться самотужки налагоджувати бізнес, впроваджуючи маркетингову діяльність, розбудовуються, надаючи різні послуги туристу, відвідують різні обласні ярмаркові заходи, виготовляють банери, візитівки, висвітлюють власні послуги в районній газеті та запрошують журналістів-телевійзійників до себе в гості.

Чимало чесних, працьовитих людей є і в особистих селянських господарствах району. Це – В.В. Шорбан з Лугів, М.М. Волощук з Луга, Ю.Ю. Либавка з Білої Церкви, В.В. Варга з Верхнього Водяного, М.Ю. Томенюк та Ю.М. Лазоряк з Рахова, М.М. Ліпчак з Видрички, І.В. Петрюк з Лазещини, В.С. Діміч з Квасів, Р.В. Юраш з Богдана, В.В. Йосипчук з Ділового та багато інших господарств, які самостійно, поступово вишуковують ринки збуту екологічно чистої продукції, працюють на власний авторитет та нарощують виробничі обсяги.

Слід згадати добрим словом і наших хлібопекарів. Більше двадцяти років улюбленою справою – випіканням хліба – займається МП «Залізничник» у Рахові (директор – О.І. Пукман). Підприємство у важкі для людей часи систематично реалізовує через власні торгові точки «соціальний хліб» для незахищених верст населення району, забезпечує високий рівень якості та купівельної спроможності для населення. Якість продукції підтверджена лабораторною супровідною документацією, що дозволило МП постачати продукцію за межі області, зокрема гірсько-лижного курорту «Буковель», ресторанним, готельним закладам та відпочинковим базам для дітей. А майстерності рецептури, домашній кондитерській випічці з великим асортиментом можуть позаздрити й найкращі кондитерські світу.

Великий Бичків пишається ТОВ «Хлібокомбінат» (директор Г.М. Обшитош), який за тривалий період роботи має вдячних покупців, впровадило нові технології, обладнання, канали збуту, способи доставки, а найголовніше – зберегло робочі місця. Підприємство твердо стоїть на ногах, здобувши власну нішу на ринку якісної продукції району.

Якщо зробити невеличку хронологію подій впродовж років, район став багатий і приватними підприємцями, які започаткували власний бізнес з випікання хліба та хлібобулочних виробів. Серед таких: В.М. Божук, В.П. Павлюк (В. Бичків), М.М. Соловйов і Р.Ю. Суховія (Ясіня), В.В. Думен, Г.М. Розній, О.О. Пукман (Рахів) та Г.С. Дем’ян (Богдан). Смачні хлібобулочні вироби їхніх міні-пекарень охоче купують односельці, їх замовляють магазини, торгові точки населених пунктів Рахівщини.

Наявний на полицях у роздрібній мережі й хліб з Тячівського району (Буштино, Дубове), Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької областей, який по довгу залежується, що свідчить, як кажуть наші люди, що найсмачніший хліб від свого мозоля.

Наразі, з метою популяризації місцевого товаровиробника та запровадження споживчого патріотизму, відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації веде перемовини з місцевими суб’єктами роздрібної торгівлі (крамницями) щодо запровадження окремо відведених торгових місць для наших виробників м’ясної та молочної, хлібобулочної продукції. Це дасть можливість з одного боку розвиватися місцевим агровиробникам, а з іншого – буде можливість вивчати реальний попит та пропозиції на екологічно чисту місцеву продукцію.

Можна навести ще багато прикладів про продукт важкої праці наших людей бізнесу, але їхній стабільний розвиток починається з нас з вами. Купуємо районний продукт – підтримуємо наші підприємства: робітники отримують зарплату, підвищується купівельна спроможність – зростають прибутки всіх галузей і поліпшується життя кожного громадянина. Тому, при здійсненні щоденних закупів, не забуваймо про виховання в собі споживчого патріотизму. Кожна сума, сплачена за товар районного та й українського виробництва, включає певну частку податків, що спрямовуються до бюджету. А це – й соціальні виплати пенсіонерам, інвалідам, студентам та іншим незахищеним верствам населення, стимулювання роботодавців до створення нових та збереження існуючих робочих місць у районі. Такі споживачі – мрія кожного нашого виробника, який в задоволення буде активніше працювати та враховувати наші побажання.

 

Наталія КОБАСА,

начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації

Остання зміна сторінки: 29-09-2017 14:38