У Рахівській РДА обговорили питання формування ринку землі та як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій

Тема ринку землі знову набуває актуальності і привертає підвищену увагу з боку українського суспільства. Це зумовлюється не стільки зовнішніми, скільки внутрішніми факторами. Вітчизняні експерти підкреслюють, що потреба реформування ринку земель сільськогосподарського призначення має життєво важливе значення для подальшого розвитку АПК та національної економіки в цілому.

Сьогодні, 20 вересня, з ініціативи Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, в Рахівській РДА обговорили питання формування ринку землі в Україні та як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій.

- Близько третини українського населення та дві третини закарпатського населення нині мешкає в сільській місцевості. Попри те, що переважна більшість із них володіють земельними ділянками, які в ході сільгоспвиробництва генерують значний обсяг доданої вартості, життєвий рівень їх власників залишається низьким, - зазначила експерт з питань розвитку сільських територій Людмила Шурковська. - Сільські території характеризуються високим рівнем прихованого безробіття, загрозливою демографічною ситуацією, незадовільним станом об’єктів соціальної інфраструктури, освітніх, медичних, культурних закладів, доріг. Всі ці фактори загрожують подальшим занепадом українського села та гальмують розвиток вітчизняного АПК.

Про це йшлося під час зустрічі експертів з питань земельних відносин та сільського розвитку з представниками органів місцевого самоврядування та зацікавленими мешканцями Рахівського району.

Як зазначили експерти, один із шляхів подолання соціальних та економічних кризових явищ в сільській місцевості - надання можливості вільної купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення та формування повноцінної власності на землю. Запровадження ринку землі дозволить залучити фінансові ресурси для розвитку невеликих фермерських господарств та стане драйвером формування  повноцінного середнього класу на селі.

Остання зміна сторінки: 20-09-2017 16:49