Для оформлення субсидії можна звертатися до до уповноважених осіб сільських та селищних рад

82c4f1ecb54d9b9de6d_LСистема субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг (або житлових субсидій) була створена в Україні 20 років тому (1995р.) постановою КМУ від 04.02.95 № 89 «Про надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг», якою було започатковано надання безготівкових субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг скрапленого газу та тверде паливо.

Порядок надання житлових субсидій встановлено «Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг: придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», затвердженим постановою КМУ від 21 жовтня 1995р. № 848. Умови розрахунку розміру субсидій та перерахунку субсидій при зміні вартості послуг встановлено постановою КМУ від 27 липня 1998р. № 1156.

Підвищення тарифів вимагає розширення можливостей програми житлових субсидій, суттєвого підвищення її ефективності. Кабінет Міністрів України 28 лютого 2015р. прийняв постанову № 106 ,,Про удосконалення порядку надання житлових субсидій’’. Ця постанова впроваджує наступні зміни до порядку надання субсидій:

1.Розширення кола претендентів на житлові субсидії за рахунок тих, хто потребує, але не має права.

2.Спрощення механізму надання субсидій.

3.Замість визначення доходу домогосподарства за «Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї» запроваджено окремий механізм.

21 липня 2015р. набрала чинності Постанова Уряду «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій» за № 475. Зазначеним нормативним актом внесено низку важливих змін до порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Уряд затвердив новий бланк декларації: більше не потрібно вказувати суму сукупного доходу – достатньо лише зазначити вид доходу та організацію, де людина його отримує. Відомості щодо відповідних сум надають Державна фіскальна служба, Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування, крім отриманих аліментів та стипендії отриманої у навчальному закладі. Оскільки заявнику не потрібно вказувати суму доходу, зникла потреба у накладанні штрафу у вигляді повернення надмірно нарахованої субсидії у подвійному розмірі. Окрім цього, раніше для розрахунку субсидії враховувати кількість осіб, що фактично проживали в помешканні, можна було лише за наявності індивідуальних засобів обліку. На сьогодні державна допомога розраховується для осіб, які фактично проживають у помешканні. Для цього створено розпорядженням голови РДА спеціальну комісію, яка розглядає такі заяви. Тому, якщо в складі сім’ї зареєстровані, але не проживають давно (члени сім’ї), необхідно звернутися до управління, каб. № 3 (приймальня) і здати заяву на розгляд відповідної комісії, долучивши, по можливості, акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, документ, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих.

Уряд розширив види доходів, які не враховуються до сукупного доходу сім’ї. А саме: сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередньо участь у АТО, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності. Скасовано підстави для не призначення субсидії, це наявність у складі домогосподарств працездатних непрацюючих громадян; один із членів домогосподарства здає у найм або в оренду житлове приміщення; один із членів домогосподарства має у володінні біль ніж одне житлове приміщення; один із членів домогосподарства має у володінні біль ніж два транспортні засоби.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного сукупного доходу домогосподарства, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива- на основі річного за попередній календарний рік. Якщо субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається в першому кварталі року, середньомісячний сукупний дохід визначається  за перші три квартали попереднього року, в інших випадках – за попередній календарний рік

Отже, для оформлення субсидію, варто звертатися до уповноважених осіб сільських та селищних рад та до управління соціального захисту населення Рахівської РДА на І поверх, каб. № 3 (приймальня громадян). Додаткову інформацію чи консультацію можна отримати в любий чи зручний для громадян час за номером телефону гарячої лінії 2-56-09, 2-31-88. Спеціалісти приймальні працюють без обідньої перерви.

До оформлення житлових субсидій залучено соціальних робітників Ясінянського та Рахівського тер центрів. Майже всі одинокі, що знаходяться на обслуговуванні, отримують житлові субсидії.

Станом на 01.01.2017р. за призначенням житлових субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу,  твердого та рідкого пічного побутового палива до управління соціального захисту населення звернулося 5784 сімей. З них призначено субсидію 4266 сім’ям ( в т. ч.853 сім’ям призначено за рішенням районної комісії РДА з питань призначення державної  соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та житлових субсидій).

На тверде паливо та скраплений газ нараховано 11694,5тис.грн., на житлово – комунальні послуги – 1913,9 тис .грн. Заборгованість відсутня.

З 01 травня 2016р. відбулося ряд змін в Порядку призначення житлових субсидій та надання пільг окремим категоріям громадян, а саме: Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995року №848 передбачено, що в разі призначення субсидії – пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються. Виходячи з наведеного, якщо особа або члени її сім’ї, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщені (будинку) звернулися за отриманням житлової субсидії, то на період її отримання управління соціального захисту населення автоматизовано проводить припинення нарахування пільг.

Остання зміна сторінки: 26-01-2017 15:24