Як оформити земельні ділянки, які використовуються чи можуть бути використані для організації гірськолижних трас?

1432113552-346622__dragobratЗ метою забезпечення функціонування канатних витягів у комплексі з гірськолижними трасами, збереження туристично-рекреаційного потенціалу Рахівського району – як рекреаційного центру, та гарантування власникам канатних витягів забезпечення резервування територій для організації гірськолижних трас (зони катання), управління Держгеокадастру у Рахівському районі роз`яснює порядок оформлення земельних ділянок, які використовуються чи можуть бути використані для організації гірськолижних трас (зони катання), у користування на умовах оренди.

В переважній більшості території, які фактично використовуються для гірськолижних трас (зони катання), є сільськогосподарськими угіддями (пасовище) за межами населеного пункту, в зв’язку з чим розпорядження вказаними землями відноситься до повноважень територіального органу Держгеокадастру (пункт 4 статті 122 Земельного кодексу України).

Для подання клопотання на адресу територіального органу Держгеокадастру (по відношенню до Рахівського району – Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області) необхідно:

1 – виготовити детальний план території;

2 – провести геодезичну зйомку території, передбаченої для розміщення гірськолижної траси;

3 – виготовити графічний матеріал, обгрунтовуючий площу та місце розташування земельної ділянки;

4 – надати належним чином завірені копії документів про посвідчення права власності на майно (канатні витяги);

5 – надати належним чином завірені копії правовстановлюючих документів на товариство (особу).

У відповідності до вимог глави 36 Земельного кодексу України, в разі передачі земельної ділянки сільськогосподарських угідь у користування (в тому числі на умовах оренди) для цілей, не пов’язаних з сільськогосподарським використанням, в обов’язковому порядку будуть нараховані та підлягають сплаті втрати сільськогосподарських угідь, тож оформлення земельних ділянок  для організації  гірськолижних трас (зони катання) у користування на умовах оренди, стане суттєвим джерелом надходжень до бюджету від сплати орендної плати (стабільний постійний платіж на період дії договору оренди), а також сплати втрати сільськогосподарських угідь (разовий платіж) .

Слід пам’ятати, що проект влаштування гірськолижних трас є обов’язковою вимогою до проектування (Наказ Міністерства надзвичайних ситуацій України від 07.12.2011 року № 1281 ,,Про затвердження Правил безпеки з улаштування безпечної експлуатації та утримання гірськолижних трас”).

Також, як одним з варіантів оформлення земельних ділянок для організації  гірськолижних трас (зони катання) було оформлення договору земельного сервітуту.

Питання щодо земельного сервітуту регулює глава 16 Земельного кодексу України (статті 98 – 102). Земельним кодексом України право земельного сервітуту визначається як право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Власник, землекористувач земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право: вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення, якщо інше не передбачено законом; на відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту.

Земельний сервітут встановлюється за домовленістю між власниками сусідніх земельних ділянок на підставі договору.

Управління Держгеокадастру у Рахівському районі

Остання зміна сторінки: 27-09-2016 16:21