Субвенцію з обласного бюджету Рахівщина використала сповна

20-018Зайве в черговий  раз підкреслювати, у якій ситуації перебуває країна. Без перебільшення, але доводиться воювати на кілька фронтів. Якщо на сході країни триває повномасштабна агресія сусідньої країни, якому доводиться давати гідну відсіч, перебудовуючи і Збройні сили, і економіку, то не менш важливо, обравши європейський вектор, перебудувати, а вірніше зламати усталені роками принципи ведення господарства, викорінивши наймогутнішого монстра – корупційну складову державної системи управління. Однак, попри часом невтішні прогнози політологів й окремих політиків, обережні коментарі економістів та фінансових аналітиків, країна не тільки виживає, крок за кроком долаючи перешкоди, але й протистоїть агресору, впроваджує, хоч і не в повному обсязі, реформи, розвивається, будує, змінюється поволі у кращий бік.

Не відстає у цьому плані й Рахівщина. Тільки минулого року обласна рада двічі виділяла субвенцію з обласного бюджету на капітальні видатки для медичних та освітніх закладів, а також на інші об’єкти району. Перша надійшла ще у березні. Щоправда, чи то наближення місцевих виборів, чи інші причини, вплинули на повноцінне використання коштів, яких постійно бракує з врахуванням потреб для нормального функціонування закладів різноманітного призначення.

Ситуація змінилася після призначення головою райдержадміністрації Павла Басараби, який питання використання субвенції не тільки взяв під особистий контроль, але й зобов’язав головних розпорядників коштів публічно, на кожній нараді, колегії, сесії доповідати про зроблену роботу. Не обійшлося без втрат. Щоправда, частину субвенції, а саме – на реконструкції спортивної зали Діловецької ЗОШ І-ІІІ ступенів та дитячого садка під Вільховатську ЗОШ І ступеня, рішенням обласної ради передали на будівництво Водичанського ДНЗ та утеплення фасаду, часткову заміну віконних і дверних блоків районного Будинку культури. Чому так трапилося, адже попередні об’єкти – теж не менш важливі й встигли потрапити до категорії довгобудів, напевно краще за все знають ті, хто безпосередньо мав їх спрямувати на використання. Хоча, одна із причин відома і звучить досить банально – відкладали у довгий ящик вирішення питання з коригуванням проектно-кошторисної документації, а відтак – втратили час на проходження тендерних процедур. Принаймні, гроші залишилися у районі й сповна використані іншими розпорядниками. 234 тис. грн. на капітальний ремонт дюкерного переходу через р. Тиса від міського водозабору до вул. Київська у районному центрі повернули, позаяк кошторисна вартість проекту виявилася меншою, ніж виділили фінансування.
Загалом освоїли майже 10 млн. гривень. Зокрема, взяли участь у співфінансуванні інвестиційних проектів співробітництва Закарпатської області та краю Височіна Чеської Республіки (заміна вікон та вхідних дверей у ЗОШ №2 Ясіня), капітально відремонтували спортивну залу Лужанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, туберкульозне відділення райлікарні, амбулаторію у Богдані, дюкерний перехід через р. Тиса у Рахові. Здійснили реконструкцію котелень і заміну тепломереж у Великобичківських ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 і №3, котелень Кобилецько-Полянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ясінянської міської лікарні. 1250 тис. грн. освоєно на будівництві дитячого садка у Водиці, у повному обсязі використали кошти обласної субвенції (500 тис. грн.) для утеплення фасаду та часткової заміни дверних і віконних блоків районного Будинку культури, 150 тис. грн. – на ремонт дороги Рахів – Богдан – Луги, 1,5 млн. грн. – вулиць Леніна та 70-річчя Жовтня у Верхньому Водяному.
Зрозуміло, що отримана субвенція не в змозі у повному обсязі забезпечити потреби у будівництві, реконструкції, капітальному ремонті об’єктів інфраструктури Рахівщини. Але, якщо раціонально не використовувати і те, що виділяють, навряд чи подібне покращить ситуацію. Тим більше складеться враження про нездатність самостійно господарювати. Поки що випробування фінансами у минулому році витримали успішно.
Михайло ЮРАЩУК. zorka.in.

Остання зміна сторінки: 23-01-2016 12:33