ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВА ПРОВЕЛИ НА ВИСОКОМУ РІВНІ

20151210_110515На виконання Указу Президента України № 1149 від 08.12.2008р. «Про Всеукраїнський тиждень права», інших нормативних актів, з метою підвищення рівня правової культури та освіти населення у Рахівському районі вже традиційно проводиться Всеукраїнський тиждень права приурочений до Міжнародного Дня захисту прав людини, що відзначається 10 грудня. В його рамках, з 7 по 11 грудня в районі відбулися різноманітні та змістовні правоосвітні заходи.

Працівники районного управління юстиції прийняли активну участь у організації та проведенні цього найважливішого в році правоосвітнього заходу. Особливу увагу приділено правовиховній роботі у навчальних закладах району, оскільки саме там формується правосвідомість підростаючого покоління громадян України.

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права начальником Рахівського районного управління юстиції Губко В.В., працівниками управління: Буряк Ю.Л. та Федірцан В.І.  здійснено цілу низку правоосвітніх заходів у навчальних закладах району. Серед них: правові всеобучі, правові лекторії, уроки профорієнтації, правові зустрічі з учнями, інші форми правоосвітньої роботи в ході яких із застосуванням мультимедійних засобів проведено презентації на теми: «Права та обов’язки згідно Загальної декларації прав людини», «Які твої права? Які твої обов’язки?», «Право на життя, як найвища цінність, під захистом міжнародних та національних правових актів», «Знай свої права та вмій їх захистити» «Права та обов’язки учнів», «Особисті немайнові права батьків та дітей» «Юридична відповідальність неповнолітніх», та інші. Вказані правоосвітні заходи проведено у більшості навчальних закладів району з виїздом у найвіддаленіші населені пункти.

Особливо звертає на себе увагу правоосвітіній захід проведений 10 грудня 2015 року у Великобичківській загальноосвітній школі – інтернаті І-ІІІ ступенів. На виконання спільного наказу Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області та Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА від 25.11.2015 № 381/324 та відповідного спільного наказу Рахівського районного управління юстиції та управління освіти, молоді та спорту Рахівської РДА на базі Великобичківської ЗОШ – інтернату І-ІІІ ст. вчителем правознавства цієї школи Йосипчуком В.Й. за участі начальника Рахівського районного управління юстиції Губка В.В., головного спеціаліста управління Буряк Ю.Л. та організаційної підтримки дирекції навчального закладу проведено міжшкільну правову гру «брейн - ринг» присвячену Загальній декларації прав людини. Правовий «брейн-ринг» проведено між командами «Юні правознавці» (Лужанська ЗОШ І-ІІІ ст.) та «Феміда» (Великобичківська ЗОШ – інтернат І-ІІІ ст.).

В ході цікавої правової гри команди юних правознавців розгадували правові шаради; розв’язували юридичні задачі; класифікували права людини на прикладі правових сценок в постановках яких талановито виступили учні школи-інтернату; змагалися у написанні та оформленні заяв до поліції. Крім того, відбулися «дебати кандидатів на посаду депутатів Рахівської районної ради», в ході якого учні мали можливість спробувати себе у ролі кандидата в депутати та вивчити його повноваження. В заключній частині «брейн-рингу» учасники команд провели диспут на тему: «Чому потрібно вивчати право?». У результаті рівної і напруженої боротьби з невеликою перевагою перемогу здобула команда господарів «Феміда». Приємно відзначити, що захід пройшов в чудовій атмосфері творчості, креативності, змагальності й відкритості. Учні проявили не тільки високий рівень знань з основ правознавства, але й відстоювали свою свідому громадську позицію з проблемних питань сьогодення. У якості членів журі працівники управління юстиції проводили оцінювання правового турніру, надавали консультативну та правову допомогу.

Після підбиття підсумків, начальником Рахівського районного управління юстиції нагороджено переможців та найактивніших учасників заходу Почесними грамотами управління юстиції та цінними подарунками.

Слід зазначити, що плідна співпраця управління юстиції з Великобичківською школою – інтернатом, зокрема, вчителем правознавства Йосипчуком В.Й. має систематичний характер, на базі цього навчального закладу на регулярній основі проводяться цікаві, змістовні правоосвітні заходи спрямовані на виховання підростаючого покоління у дусі поваги до закону, підготовки юридично грамотних і суспільно активних громадян України.

Окрім вище окреслених навчальних закладів, Всеукраїнський тиждень права на належному рівні пройшов у всіх школах району.

Також серйозна правоосвітня робота проведена у закладах культури району. Насамперед, йдеться про бібліотечні та клубні заклади. У комплексі практичних заходів з правовиховної роботи перевага надавалась масовим формам роботи таким як лекції, бесіди, вечори запитань та відповідей, вечори – зустрічі, Також були облаштовані виставки правової літератури за темами: «Загальна Декларація прав людини в дії» „Закони та права у нашому житті”, „Правова культура особи” та ін.

Начальником Рахівського районного управління юстиції Губко В.В. та начальником відділу культури Рахівської райдержадміністрації Шепетою В.Л. здійснено виїзди до бібліотечних установ та клубних закладів району, під час яких прочитано правові лекції для користувачів бібліотек, а також проведено ознайомлення на місцях з роботою бібліотечних закладів у рамках Всеукраїнського тижня права.

Крім того, активну участь у проведенні правоосвітніх заходів у рамках Всеукраїнського тижня права прийняли: юридичний відділ апарату райдержадміністрації, районний відділ кримінально-виконавчої інспекції у Рахівському районі, управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, служба в справах дітей райдержадміністрації, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді райдержадміністрації, районний центр зайнятості інші установи та організації району.

Підсумовуючи вищенаведене, доходимо висновку, що цього річ, традиційно Всеукраїнський тиждень права в районі проведено на високому рівні.

 

Районне управління юстиції

Остання зміна сторінки: 29-12-2015 17:01