«ЗНО-2015: критичний погляд»

testuvannyaВідповідно до плану роботи управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації здійснено узагальнений аналіз результатів ЗНО-2015 з метою визначення проблемних питань та їх усунення.

Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови у 2015 році відбувалося відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від  17.10.2014 № 1177. Аналізуючи результати ЗНО 2015 року, на жаль, констатуємо, що навчальні заклади Закарпатської області увійшли до рейтингу, посівши останні позиції. Так, із загальної кількості навчальних закладів України, а саме 7 264, навчальні заклади Рахівського району увійшли тільки у п’яту тисячу.

Десятка кращих 

№ з\п
Назва закладу

1.
Рахівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Рахівської районної ради Закарпатської області

2.
Розтоківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

3.
Великобичківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1

4.
Верхньоводянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1

5.
Ясінянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1

6.
Рахівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

7.
Видричанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

8.
Кобилецько-Полянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

9.
Ясінянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

10
Косівсько-Полянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1

 

Десятка закладів, які увійшли до антирейтингу

18
Росішківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

19
Рахівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3

20
Чорнотисянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

21
Рахівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4

22
Стримбівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

23
Лугівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

24
Богданська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

25
Діловецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

26
Плаюцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

27
Білоцерківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

28
Середньоводянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

 

Щоправда, до рейтингу не увійшли загальноосвітні навчальні заклади, у яких  проходили зовнішнє незалежне оцінювання менше 10 випускників (це Річанська і Водицька ЗОШ). Але, провівши нескладні математичні обчислення, приходимо до висновку, що 71 % випускників цих закладів не подолали початковий рівень, тобто долучаються до списку «антирейтингу».

Що стосується претендентів на нагородження медалями, то із 66 заявлених після проходження ДПА тільки 16 випускників нагороджені золотими, а 13 – срібними медалями.

Як бачите, є над чим задуматися. Нам усім потрібно задуматися над цими цифрами і вжити усіх необхідних заходів для покращення результативності проходження ЗНО випускниками шкіл району.

Під час проведення ЗНО  управлінням освіти, молоді та спорту розроблено та виконується План заходів щодо покращення результативності учнів на зовнішньому незалежному тестуванні у 2016 році, а саме:

  • 20 червня 2015 року «Зоря Рахівщини» містила статтю «Високий рівень знань з української мови продемонстрували 20 випускників району», де проаналізовано рівень знань учнів району з даного предмету на ЗНО-2015.
  • 16 вересня 2015 року проведено нараду директорів, де заслухано питання виконання Плану заходів щодо усунення недоліків роботи закладів освіти району, що спричинили низькі показники результатів ЗНО-2015 на 2015-2016 н.р.;

- навчальними закладами узагальнено та систематизовано отримані результати тестування з української мови для подальшого урахування при плануванні й організації навчально-виховного процесу, включаючи в нього програмовий матеріал та методику виконання завдань на ЗНО;

- відповідно до Плану роботи районного методичного кабінету 07 грудня 2015 року  видано наказ управління освіти, молоді та спорту РДА № 147, згідно з яким здійснюється моніторинг рівня знань з української мови учнів 11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів району. Крім того, планується проведення такого ж дослідження з математики та історії України у лютому-березні 2016 р. (тобто з тих предметів, з яких випускники повинні здавати ДПА у формі ЗНО), що дасть можливість об’єктивно оцінити знання учнів;

- додатком до цього наказу затверджено графік проведення  моніторингу рівня знань з  української мови учнів 11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів району (з 14.12 по 23.12.2015 р.);

- на засіданнях районних методичних об’єднань  звернено увагу вчителів на необхідність вироблення в учнів уміння систематизувати та узагальнювати матеріал при вивченні всього курсу того чи іншого предмету, формувати в них навички самопідготовки та повторення вивченого матеріалу за курс базової школи, використовуючи в тому числі й години індивідуальних та групових занять, факультативів та гуртків;

- проводиться профорієнтаційна робота з метою  вироблення свідомого підходу до вибору професії та вищих навчальних закладів;

- класними керівниками 11-х класів проведено роз’яснювальну роботу щодо правил проведення ЗНО (особливо щодо порушень використання засобів зв’язку (в тому числі «мобілок»), пристроїв зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, їх складових частин).

 Отож, лише завдяки спільним зусиллям педагогів, батьків та учнів можна сподіватися на покращення результатів ЗНО у 2016 році. Адже саме від цих показників буде залежати  професійне майбутнє наших випускників.

Управління освіти, молоді та спорту РДА

 

Остання зміна сторінки: 23-12-2015 11:48