Вже 18! Повноліття фестивалю-ярмарку ,,Гуцульська бриндзя” відсвяткували на Рахівщині

Щороку, у першу неділю вересня, на Рахівщині проходить найочікуваніше гастрономічне свято року – фестиваль-ярмарок ,,Гуцульська бриндзя”.

Вісімнадцятий фестиваль, який відбувся 2 вересня, розпочався вже традиційною ходою в супроводі кінної групи, трембітарів, троїстих музик, мисткинь, вівчарів та виробників високогірних карпатських сирів від центральної площі міста до головної сцени свята в парку-амфітеатрі ,,Буркут”.

Як годиться,  завершили полонинське літування запаленням ватри. Почесний гість свята, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль відкрив першу бербеницю з молодою бриндзею.

Голова облдержадміністрації подякував усім, хто ліквідовував наслідки негоди й готував місто до фестивалю, зокрема, Рахівській райдержадміністрації, Рахівському лісгоспу, Держслужбі з надзвичайних ситуацій, простим рахів’янам.

З головної сцени фестивалю, очільники райадміністрації і ради Павло Басараба і Василь Дан, привітали всіх присутніх зі святом, та запросили скуштувати біле золото Карпат.   

Продовжуючи традицію фестивалю-ярмарку, адже організатори кожного року втілюють нові задуми аби гостям було цікаво та весело – вперше провели конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю за участі експертів ЄС щодо підтримки розвитку системи географічних зазначень в Україні. Нагороди отримали виробники продукту у двох категоріях – за молоду і зрілу бриндзю. Перемогу в конкурсі здобули виробники із Чорної Тиси (полонина Погар), Лазещини (полонина Гропа ) і Рахова (урочище Затінки). В подарунок від Проекту ЄС, переможці отримали сертифікати на портативну настільну вакуумну машину для пакування бринзі; казани об’ємом 80 літрів з нержавіючої сталі, для виготовлення будзу і вурди; термометри для контролю температури молока, спецодяг і миючі засоби.

Оскільки метою фестивалю є популяризація вівчарства, збереження традицій, культури та духовних надбань гуцульської Рахівщини - кожен населений пункт представляв свою садибу, в якій ґазда або ґаздиня вітали гостей та представляли своє село чи селище.

Цього року до Рахова на фестиваль приїхали тисячі туристів. Десятки видів сирів представляли близько півсотні виробників овечої бриндзі, які привезли до Рахова майже 12 тонн власної продукції. Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, яка нещодавно отримала реєстрацію, представила до продажу 3,2 тонни бриндзі, вурди і будзу.

Ще однією родзинкою фестивалю-ярмарку став майстер-клас з приготування нетрадиційних страв з овечою бриндзею. Шеф-кухарі зі Львова продемонстрували 10 страв за новими рецептами створеними ексклюзивно для ярмарку.

Крім смачної бринзи, присутні мали можливість поласувати традиційними закарпатськими стравами, придбати вироби місцевих народних умільців.

Зірковими учасниками концертної програми свята стали народні артисти України Віктор Павлик і Степан Гіга, заслужений артист України Павло Доскоч.

Остання зміна сторінки: 03-09-2018 16:22