На території Рахівського району продовжується робота щодо реалізації проекту ЄС ,,Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”.
Нещодавно експерти проекту відвідали полонинське господарство ,,Чорна Тиса +”, щоб детальніше ознайомитися з процесом виробництва сиру та дізнатися про основні труднощі, з якими стикаються вівчарі у Карпатах.
Крім того, старший експерт – міжнародний експерт з ГЗ продуктів харчування (сир) на Заході України Анжель Постоль та національний експерт з безпеки продуктів харчування Юрій Оглашенний, провели для членів Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів семінар з питань дотримання високої якості сиру, а також організували перше в Україні органолептичне тестування традиційної Бриндзі споживачами за критеріями: характеристика місцевої бриндзі з овечого молока, зовнішній вигляд, смак і запах. Виробники та експерти обговорили майбутню маркетингову стратегію, запровадження контролю якості та реєстрацію ГЗ.
Також проведено зустріч голів органів місцевого самоврядування з керівником сектору операцій Беном Крістіаном Хілом, група підтримки для України з боку ЄС, керівник сектору сільського господарства, санітарні та фітосанітарні виклики Маркусом Кінглер та старшим експертом, міжнародним експертом з розвитку сільських територій Емануелем Мінгасон.
Метою зустрічі було узгодження та визначення можливостей розвитку сільських територій навколо Географічного зазначення у районі.
Потенційними продуктами для маркуванням ГЗ можуть бути ті продукти, які вирощенні на рівні 700 метрів над рівнем моря. Тому, експерти проекту поспілкувалися з бджолярами, підприємцями, які спеціалізуються на дикоростучих, а також представниками Карпатського біосферного заповідника та директорами держлісгоспів. Посмакували продуктами з високим потенціалом для географічного зазначення: карпатським медом, ягодами, грибами, трав’яним чаєм, тощо.
Відтак обговорили подальшу маркетингову стратегію для плодів дикоростучих на території району, які мають великий потенціал органічної продукції з високою доданою вартістю.
Маркування такої продукції в перспективі призведе до створення нових робочих місць, покращення інфраструктури для переробки сировини на місцях та відповідно до підвищення якості життя у сільській місцевості.
Відділ агропромислового розвитку Рахівської райдержадміністрації
Остання зміна сторінки: 07-08-2018 13:27