Чужих дітей не буває. Відповідальність боржників аліментів посилено

Про показники роботи органів Державної виконавчої служби за півроку йшлося сьогодні (6.07) під час брифінгу в Закарпатській ОДА.  В.о. начальника Головного територіального управління юстиції у закарпатській області Маріанна Готра та заступник начальника управління Державної виконавчої служби в області Віктор Овчинніков ознайомили також із результатами дії першого пакету законів України #ЧужихДітейНеБуває та можливостями, які отримали органи ДВС завдяки прийнятому 3 липня другому пакету.
Серед основних новацій, розроблених Мін’юстом України чергового пакету законопроектів під назвою «Чужих дітей не буває. Частина 2» щодо посилення захисту права дитини на належне утримання є збільшення розміру аліментів на утримання дитини; система додаткових фінансових санкцій для неплатників аліментів у розмірі від 20% до 50% від суми боргу у разі його накопичення більше 1 року та необхідність сплати боржником виконавчого збору; система автоматизованого арешту коштів боржників; притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт; обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів;  обов’язок осіб, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, подати заяву (довідку) про те, що вони не мають боргів перед дітьми зі сплати аліментів більше 6 місяців та  звільнення тих держслужбовців, котрі  мають заборгованість зі сплати аліментів більше 12 місяців.
Водночас новоприйнятий пакет законів встановлює цілу низку преференцій для того з батьків, який належним чином піклується про свою дитину.
Як наголосив В. Овчинніков, за підсумками роботи органів державної виконавчої служби за всіма напрямками роботи, Закарпатська область входить у десятку кращих. Так, протягом 6 місяців п.р. державні виконавці області стягнули в дохід Державного бюджету України 11 млн. гривень що на  4 млн. більше, ніж протягом аналогічного періоду 2017-го року. Окремо стягнуто в дохід Держбюджету майже 5,5 млн. гривень виконавчого збору, (на 277 тис більше, ніж торік).
Цьогоріч з недобросовісних роботодавців стягнуто заборгованості з виплати заробітної плати на користь 16 працівників на суму майже півмільйона гривень. На реалізацію до системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) передано арештованого державними виконавцями майна на суму 88 млн. гривень.  «Нині в області (згідно з рішенням судів) понад 5 тисяч закарпатців мають тримісячний борг зі сплати аліментів,  більше 3 -х тисяч – понад шестимісячний та більше двох тисяч –  понад один рік», - повідомив В. Овчинніков.
Задля належного виконання рішень судів про стягнення аліментів на Закарпатті відкрито публічний реєстр неплатників аліментів, сформовано окремі групи виконавців, робота яких сфокусована на виконанні судових проваджень саме по виплаті аліментів та утворено штаби з моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.
Як наголосила М. Готра, завдяки ініційованим Міністерством юстиції та прийнятим Верховною Радою пакетів законів #ЧужихДітейНеБуває, жоден з батьків, які ухиляються від сплати аліментів, не уникне відповідальності.

 

Остання зміна сторінки: 06-07-2018 13:37