Проблему легалізації трудових відносин розглянула обласна робоча група

В Закарпатській ОДА відбулося чергове засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм  законодавства в частині  мінімальної заробітної плати та обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу.
У ході засідання заслухано керівників підприємств, які мають порушення у дотриманні норм законодавства про працю. Розглядалися шляхи вирішення проблемних питань щодо погашення заборгованості, легалізації трудових відносин, здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення,  здійснення перевірок Управлінням Держпраці у Закарпатській області.
За підсумками засідань прийнято відповідні рішення.
З метою виявлення ознак неоформлених працівників та порушень законодавства про працю здійснюється моніторинг відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Отримана інформація з Реєстру дає можливість оперативно визначати страхувальників, які виплачують заробітну плату менше законодавчо встановленого рівня, не здійснюють доплату єдиного внеску до мінімального розміру, порушують інші норми  трудового законодавства.
Гарантування оплати праці застрахованим особам в розмірах передбачених урядом, її легалізація та недопущення заборгованості залишається надзвичайно важливою темою.
Нелегальна зайнятість працівників та зарплата «в конвертах» – це одна з найбільш актуальних на сьогодні проблем в Україні. Адже основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб. Ці кошти спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного населеного пункту, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури, а головне, – захист прав та законних інтересів платників податків. А таке ганебне явище як заборгованість із виплати заробітної плати взагалі не має права на існування.
Згода отримувати зарплату «у конвертах» позбавляє соціального захисту. У такому випадку у тебе крадуть лікарняний, відпустку та пенсію. Адже пенсію у майбутньому нараховується тільки з офіційної заробітної плати.
Працівник, який погоджується на таке працевлаштування, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

 

Остання зміна сторінки: 27-06-2018 08:31