Патронат – швидка сімейна допомога На Закарпатті триває набір бажаючих стати патронатними вихователями

В Закарпатській ОДА відбувся семінар-практикум «Патронат над дитиною, яка опинилася у складних життєвих обставинах». Участь у навчанні взяли  фахівці, котрі працюють у системі центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служб у справах дітей,  управлінь соціального захисту населення та інших суб'єктів соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю райдержадміністрацій, міськвиконкомів та об'єднаних територіальних громад. Семінар організував Закарпатський обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у співпраці з міжнародним благодійним фондом «Партнерство «Кожній дитині» (м. Київ).

Відкриваючи захід, директор центру Наталія Романюк зазначила, що одним із державних пріоритетів на найближчі роки є реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, а головним її завданням є попередження потрапляння дітей в інтернатні заклади, а також створення всіх умов для того, щоб діти із закладів могли повернутися в родину. Тому запровадження патронату та розвиток мережі патронатних сімей на сьогодні розглядається одним із пріоритетних кроків деінституалізації, визначених Міністерстом соціальної політики України. Послуга патронату над дитиною, яка опинилася у складних життєвих обставинах, є соціальною послугою, яка розроблена на основі найкращих європейських та міжнародних практик догляду дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування.

Тренер Партнерства міжнародного благодійного фонду Лариса Стрига ознайомила учасників семінару-практикуму з досвідом започаткування послуги патронату над дитиною, яка опинилася у складних життєвих обставинах, у м. Київ та в Україні загалом. Адже вперше патронат над дитиною було запроваджено Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» спільно з громадами міст Бровари та Біла Церква Київської області (з 2009 та 2011 років відповідно), міста Києва (з 2012 року) та міста Умані Черкаської області (з 2015 року) за підтримки Всесвітнього дитячого фонду (Швеція). В серпні 2017 року Урядом України схвалено Національну Стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, в якій переглянуто пріоритети державної політики у сфері охорони дитини, підтримку сім'ї, створення умов для виховання та розвитку дітей у сім'ї, або середовищі максимально наближеному до сімейного. Тому на сьогодні в Україні активно розвивається саме такий вид допомоги дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Учасників семінару-практикуму ознайомлено з основними аспектами впровадження та забезпечення функціонування патронатних сімей, їм також надано навички первинного відбору кандидатів у патронатні вихователі, створення та влаштування дітей до таких сімей.

Зазначалося, що перевагами запровадження послуги патронату в громаді є те, що дитина залишається проживати в своїй громаді, максимально наближено до родини, свого соціального оточення та спеціалістів, які надають підтримку її батькам.

Нині на Закарпатті триває набір бажаючих стати патронатними вихователями. З цього питання слід звертатися до центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, райдержадміністрацій, міськвиконкомів, об'єднаних територіальних громад.

Довідково:

Фінансування послуги патронату за рахунок державного бюджету складається з:

  1. Соціальної допомоги на утримання влаштованої під патронат дитини в розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку на місяць:

Фінансовий період:
Діти віком від народження до 6 років
Діти віком від 6 до 18 років:

січень-червень 2018 р.
1492 грн. х 2 = 2984 грн.
1860 грн. х 2 = 3720 грн.

липень-листопад 2018р.
1559 грн. х 2 = 3118 грн.
1944 грн. х 2 = 3888 грн.

з грудня 2018 року
1625 грн х 2 = 3250 грн
2027 грн. х 2 = 4054 грн

  1. Грошове забезпечення за надану послугу патронатному вихователю в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб:

Фінансовий період:
Діти віком від народження до 6 років

січень-червень 2018 р.
1762 грн. х 5 = 8810 грн.

липень-листопад 2018р.
1841 грн. х 5 = 9205 грн.

з грудня 2018 року
1921 грн х 5 = 9605 грн

  1. Сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

 

Остання зміна сторінки: 25-06-2018 13:08