8 травня – День пам’яті та примирення

Українців закликають вшанувати співвітчизників, полеглих на всіх фронтах Другої світової війни: одягнути символ пам’яті — червоний мак.
День па́м'яті та прими́рення — пам'ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом). Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».
З 2014 року національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, є європейський та традиційний український знак – червоний мак.
Український інститут національної пам’яті пропонує, як і щороку, вшанувати пам’ять про загиблих у Другій світовій війні Всеукраїнською акцією «Мак пам’яті», доповнивши свій одяг червоним маком.
Дизайн символу «мак пам’яті» розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.
Цей день відзначають не тільки в Україні. У 2004 році 8 травня встановлено як День пам'яті та примирення Генеральною Асамблеєю ООН.
З 2005 року пам'ять жертв Другої світової війни вшановують у багатьох країнах світу.

Остання зміна сторінки: 08-05-2018 17:49