29 січня виповнюється 100 років битві під Крутами

В 1918 році на залізничній платформі в Крутах за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю.
Відтоді українці вшановують цей день, як символ героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
Більшість заходів з цієї нагоди відбуваються на території меморіального комплексу "Пам'яті героїв Крут" у селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області.
На Закарпатті до 100-річчя битви під Крутами в читальній залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка відбудеться вечір пам'яті "Крути: історія української нескореності", для відвідувачів книгозбірні розгорнуто виставку наукової та художньої літератури. Пам’яті героїв Крут в освітніх закладах присвячені виховні години та просвітницькі заходи у навчальних закладах області.
Битві під Крутами – одній з героїчних віх боротьби за незалежність УНР –  присвячено окремі архівні матеріали виставки, до 100-річчя  Української революції, яка нині діє у фойє Закарпатської ОДА. Тут представлена, зокрема, схема бою під Крутами, опис історичних подій. Загалом експозиція з двох десятків інформаційно-просвітницьких стендів, підготовлених Українським інститутом національної пам’яті, представляє факти з історії про події та етапи Української революції  1917 – 1921 рр. Оглянути виставку всі охочі можуть до кінця тижня.
Дня пам’яті Героїв Крут відзначають в цей день в усіх містах та районах області.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області, що під селищем Крути та поблизу села Пам`ятне, 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили у бій з 6-тисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську народну республіку. Усі студенти або загинули, або були взяті в полон і жорстоко страчені. Бій під Крутами стримав наступ більшовиків на чотири дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України.

Остання зміна сторінки: 29-01-2018 15:22